Je ve své podstatě podobná výrobě vína. Vzhledem k tomu, že je prokvášen hustý medový roztok, musí být použity kvalitnější kvasinky a trvale zajištěna optimální teplota, která je podstatně vyšší než chlad sklepních prostor při prokvášení vín. Rovněž na nemoci a vady je oproti vínu medovina podstatně náročnější na úzkostlivou čistotu, dezinfekci a celkovou hygienu provozu. Rozdílná je i doba prokvášení a zrání – u vína několik měsíců. Medovina je však vyčeřená a chuťové zjemněná nejdříve rok od jejího založení.
Dle receptury je smíchán tekutý med s převařenou vodou.
Při optimální teplotě pro rozkvašení jsou kvasinky spolu se živnou solí vmíchány do roztoku.
probíhá v nerezových kvasných tancích při stálé teplotě cca 17 °C. Nejprve je kvašení bouřlivé a později mírnější. Po dvou až třech měsících je kontrolován obsah alkoholu. Jakmile dosáhne 13 %, je medovina bez usazených kalů přepuštěna do ležáckých tanků v hlubokém a chladném sklepě.
probíhá po dobu cca 9 měsíců v nerezových nádržích a déle potom i v dubových sudech. Medovina získává specifickou vinnou chuť a z původního mléčného zakalení po vykvašení se dlouhodobým stáním vyčeří až do jiskrné zlatavé čirosti. Během zrání se utváří a prolínají chuťové a aromatické látky z medu.
je prováděna během procesu zrání přes velmi jemný filtr, kde dochází k zachycení hrubších částeček. Po ochucení příslušným výluhem dle druhu vyráběné medoviny je medovina ponechána k dalšímu dozrávání, při kterém se prolínají chuťové látky z dodaných surovin.
Hotová medovina je po jemné filtraci čerpána ze sklepních prostor do nádrže plnící linky.
V místnosti určené k plnění je plněna do lahví, které jsou strojově uzavřeny a v etiketovacím stroji opatřeny nálepkami. Na konci linky jsou lahve ukládány do kartonových krabic a převáženy do skladu hotových výrobků. Pro velkoodběratele jsou expedovány na paletách.
Ve skladu jsou lahve i kartonové krabice uloženy pro drobnější odběratele a podle objednávek potom expedovány.
Dle receptury je smíchán tekutý med s převařenou vodou.
Při optimální teplotě pro rozkvašení jsou kvasinky spolu se živnou solí vmíchány do roztoku.
probíhá v nerezových kvasných tancích při stálé teplotě cca 17 °C. Nejprve je kvašení bouřlivé a později mírnější. Po dvou až třech měsících je kontrolován obsah alkoholu. Jakmile dosáhne 13 %, je medovina bez usazených kalů přepuštěna do ležáckých tanků v hlubokém a chladném sklepě.
probíhá po dobu cca 9 měsíců v nerezových nádržích a déle potom i v dubových sudech. Medovina získává specifickou vinnou chuť a z původního mléčného zakalení po vykvašení se dlouhodobým stáním vyčeří až do jiskrné zlatavé čirosti. Během zrání se utváří a prolínají chuťové a aromatické látky z medu.
je prováděna během procesu zrání přes velmi jemný filtr, kde dochází k zachycení hrubších částeček. Po ochucení příslušným výluhem dle druhu vyráběné medoviny je medovina ponechána k dalšímu dozrávání, při kterém se prolínají chuťové látky z dodaných surovin.
Hotová medovina je po jemné filtraci čerpána ze sklepních prostor do nádrže plnící linky.
V místnosti určené k plnění je plněna do lahví, které jsou strojově uzavřeny a v etiketovacím stroji opatřeny nálepkami. Na konci linky jsou lahve ukládány do kartonových krabic a převáženy do skladu hotových výrobků. Pro velkoodběratele jsou expedovány na paletách.
Ve skladu jsou lahve i kartonové krabice uloženy pro drobnější odběratele a podle objednávek potom expedovány.
Jiří Sláma
Chlístov 11
58001 Havlíčkův Brod
Telefon: 777 242 826
info@medovinazvysociny.cz